Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Μπακαλιαροκεφτέδες με παξιμαδάκια λαδιού από τον Μανώλη Παπουτσάκη
ΥΛΙΚΑ

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • ½ κιλό μπακαλιάρος (ξαλμυρισμένος, φρέσκος ή καταψυγμένος φιλέτο)
  • 150 γρ παξιμάδια λαδιού «Το Μάννα»
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ¼ ματσάκι μαϊντανός
  • ¼ ματσάκι άνιθος
  • ½ κουταλάκι ρίγανη
  • Πιπέρι
  • Νερό
  • Αλεύρι σκληρό για το πανάρισμα
  • Ελαιόλαδο (κατά προτίμηση) για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν αγοράσετε παστό μπακαλιάρο ξαλμυρίστε για 48 ώρες με τακτικές αλλαγές νερού (6-8 ώρες) και αφαιρέστε το δέρμα. Αν αγοράσετε κατεψυγμένο φιλέτο ξεπαγώστε στην συντήρηση. Με τον φρέσκο δεν χρειάζεται καμία προεργασία. Με ένα μαχαίρι κόψτε πάνω σε επιφάνεια κοπής σε πολύ μικρά κομμάτια τον μπακαλιάρο μέχρι να γίνει σχεδόν κιμάς. Αλέστε το παξιμάδι. Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Τοποθετήστε σε μπωλ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέστε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να γίνει το μείγμα εύπλαστο και μαλακό. Αν χρησιμοποιήσετε ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο δεν αλατίζετε καθόλου. Στις δύο άλλες περιπτώσεις αλατίζετε ελάχιστα. Πλάθετε τους κεφτέδες και αλευρώνετε. Τηγανίζετε σε ελαιόλαδο (σε μέτρια φωτιά) μέχρι να δώσετε χρυσοκίτρινο χρώμα και σερβίρετε. Οι μπακαλιαροκεφτέδες ταιριάζουν υπέροχα με την σκορδαλιά σας και σίγουρα θα τους λατρέψουν τα μικρά παιδιά!