ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κριθαρένιο παξιμάδι με χόρτα εποχής, τηγανητό αυγό και σύγκλινο
για την συνταγη προτεινουμε
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κριθαρένιο παξιμάδι “το Μάννα”
  • 2 τομάτες
  • 1 αυγό
  • 200 g σύγκλινο
  • χόρτα εποχής
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα ξεπλένουμε αρκετές φορές με νερό και ξίδι, και σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, ρίχνουμε πρώτα αλάτι και μετά τα χόρτα, και τα βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά. Στη συγκεκριμένη συνταγή έχουμε χρησιμοποιήσει αλμυρίκια αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι χόρτα θέλουμε.

Μετά από 10 λεπτά, αφαιρούμε τα χόρτα και τα βάζουμε μέσα σε παγωμένο νερό.  Κρατάμε μόνο τα μαλακά μέρη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και περίπου 1 λεμόνι και λίγο αλάτι.

Με έναν τρίφτη, τρίβουμε τις τομάτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Παράλληλα, τηγανίζουμε και το αυγό έτσι ώστε ο κρόκος να είναι λίγο ρευστός.

Περνάμε το παξιμάδι στιγμιαία κάτω από τη βρύση και από τις δύο πλευρές. Παίρνουμε μία πετσέτα ή ρολό κουζίνας και στεγνώνουμε το παξιμάδι για 1- 1,5 λεπτό, μέχρι να τραβήξει την πρόσθετη υγρασία.

Τοποθετούμε το παξιμάδι σε ένα πιάτο και βάζουμε πάνω του τη μισή ποσότητα από την τριμμένη τομάτα. Μετά προσθέτουμε τα χόρτα και από πάνω το τηγανητό αυγό. Συνοδεύουμε με ένα κομμάτι σύγκλινο ή κάποιο καπνιστό κρέας.

Η συνταγή είναι το ίδιο νόστιμη, αν τη δοκιμάσετε με κάποιο άλλο παξιμάδι “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη.