Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Το «Μάννα» θυμάται…
ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Το «Μάννα» θυμάται…

Την περασμένη εβδομάδα, με κορύφωση την 9η Φεβρουαρίου, τιμήθηκε η επίδραση της ελληνικής γλώσσας στην παγκόσμια κοινότητα και η εταιρεία μας θυμάται την επιλογή του όρου «Μάννα», που σηματοδοτεί την ποιότητα στο απλό καθημερινό τρόφιμο, το «ουράνιο ψωμί» στη Βίβλο. Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας,

Η εταιρεία μας διατηρεί τον όρο στην επωνυμία της, έναν όρο που ενσωμάτωσε το μήνυμα του οικουμενικού κειμένου στη σημασία που δίνουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει την έμπνευση που δίνει η ελληνική γλώσσα «σαν τροφή για σκέψη από την πραγματική τροφή», όπως διαβάζουμε στη μελέτη της πανεπιστημιακής έρευνας στις ΗΠΑ:

«Η τροφή είναι βασική κοινωνική ανάγκη. Όπως ισχυρίζονται οι Έλληνες, «η όρεξη έρχεται τρώγοντας» και «αν βράσει η κατσαρόλα, η φιλία ζει». Το να μοιράζεσαι ένα γεύμα είναι η πιο κοινή ελληνική κοινωνική δραστηριότητα. Ίσως το γρήγορο φαγητό επινοήθηκε για να στεγάσει τους μοναχικούς και να τους σώσει πιο γρήγορα: Όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία, τόσο πιο σύντομη είναι η αίσθηση της μοναξιάς. Μπορεί να πίνουμε μόνοι μας, αλλά το φαγητό προϋποθέτει συντροφικότητα, ανταλλαγή κατανόησης. Ίσως γι’ αυτό, ασυνείδητα, οι Έλληνες μιλούν πάντα στα μωρά τους όταν τα ταΐζουν: για να τα συνηθίσουν στην κοινωνικότητα του φαγητού.

Πάρτε για παράδειγμα την ελληνική λέξη νόστιμο (νόστιμο), που μοιράζεται την ίδια ρίζα με τη λέξη νοσταλγία. Νόστος σημαίνει η επιστροφή, το ταξίδι, ενώ άνοστος σημαίνει χωρίς γεύση. Ο Νόστιμος, λοιπόν, είναι αυτός που, από τον Ομηρικό Οδυσσέα μέχρι τον σύγχρονο Έλληνα, ταξίδεψε και έφτασε, έχει ωριμάσει, ωριμάσει, και επομένως είναι γευστικός και κατ’ επέκταση χρήσιμος.»

Απόσπασμα από την ηλεκτρονική έκδοση «Δ. Μαρία Χναράκη, Smart Set» και το βιβλίο «O Λαβύρινθος της Κρητικής Κουζίνας» (We speak what we eat: https://www.thesmartset.com/article11130901/).

Το γεύμα είναι για μας κοινωνική κατάκτηση και «το Μάννα» οικογενειακή υπόθεση, που μοιραζόμαστε με τους καταναλωτές μας.

διαβάστε επίσης