logo image
youtube  company channel page facebook page
Κρητική διατροφή

Το νησί της Κρήτης είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας από παλιά. Το 1960 ορίστηκε από επιστήμονες της υγείας και της διατροφής το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης επιστημονικής αναζήτησης τα τελευταία έτη.
Αν θέλαμε να περιγράψουμε συνοπτικά τη διατροφή των Κρητικών από τη δεκαετία του 1960 θα λέγαμε οτι πυρήνα της διατροφής αυτής αποτελούσαν τα τρόφιμα από φυτικές πηγές ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είχαν πιο πολύ περιφερειακό χαρακτήρα. Τα αποτελέσματα των μελετών υποδεικνύουν οτι τα άτομα που υιοθετούν αυτό το διατροφικό πρότυπο παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, ενώ διάφοροι δείκτες υγείας παρουσιάζονται βελτιωμένοι στα άτομα αυτά, σε μεγάλο βαθμό.

το Κρητικό παξιμάδι
ο πυρήνας της κρητικής διατροφής αποτελείται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης
 

“ΤΟ ΜΑΝΝΑ” ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ Ν. ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ ©2014 | Created by Georgios Fiotakis